International Correspondents

Nederland als werelds eerste circulaire hotspot 

In 2010 bezocht Ellen MacArthur al ons kikkerland om onze infrastructuur, politiek, onderwijs en industrie te exploreren. Als het gaat om Circulaire Economie (CE) blinken er op internationaal niveau vele Nederlandse bedrijven uit zoals Philips, Desso, DSM of Fairphone. Onze ambitie gaat echter verder. Voor de komende jaren is als doel gesteld om Nederland als eerste circulaire hotspot op de kaart te brengen.

Licence CC Credit Flickr use: Thomas Hawk
Licence CC Credit Flickr use: Thomas Hawk

In voorbereiding op het Nederlandse EU-voorzitterschap van aankomend jaar wordt hard gewerkt om ons als circulaire koploper te positioneren. Zo lopen momenteel twee nationale programma’s in parallel: de RACE coalitie en de SER-traject.

In de RACE – Realisatie van Acceleratie naar een Circulaire Economie – coalitie bundelen Circle Economy, CLICKNL|DESIGN, de Groene Brein, de Groene Zaak en MVO Nederland hun krachten. Acceleratio, IMSA, RVO.nl en TNO zijn daarbij partners van deze coalitie. De samenwerking maakt deel van het Van Afval naar Grondstof programma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Daarbij heeft de SER – de Sociaal-Economische Raad die het kabinet en het parlement adviseert- ook een CE traject. Ongeveer 40 spelers uit de politiek, bedrijfsleven, onderzoek en meer, streven naar het profileren van circulair Nederland door: een circulaire projecten portfolio samen te stellen, het opschalen van iconische projecten naar regio’s of sectoren, het versnellen van de vereiste nationale systeem veranderingen en het formuleren van een inspirerende visie voor een ideale circulaire staat.

Hiernaast (en hierbinnen) lopen er natuurlijk vele verschillende regionale en industrie-gerichte projecten (die later in deze rubriek belicht zullen worden). Ook lanceert het Nederlandse CE platform Circle Economy in de loop van 2015 een circulaire start-up incubator.

Kijk voor meer informatie naar

Share or save for later:
Previous post

Investors Chip In As Renewable Energy Hits Record Levels

Next post

UK enacts sharing economy law

The Author

Flora Poppelaars

Flora Poppelaars

Flora is a PhD candidate in Circular Product Design at the Delft University of Technology. Her research project is meant to provide pivotal Circular Economy work to uncover how consumer participation in closing loops could be improved. It focuses on the development of circular products, services and systems integrating the emotional and behavioural drivers that define the customer-product relationship in the context of non-ownership.

She graduated in Industrial Design Engineering at the same university last year. During her master, Flora was selected to represent the TU Delft in the Schmidt-MacArthur Fellowship’s very first cohort in 2013. For her Circular Economy Innovation Project, she explored with Vodafone how designers and engineers can integrate circularity in the design of a mobile phone geared to mass production.

In 2014, Flora co-founded the TU Delft student platform Circular Delft with Katie Whalen. This platform is meant to inform and support students in applying circular thinking. The team’s ambition is to put the university on the map as a Dutch circular economy hotspot.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *